Kalmeringsmiddelen

Informatie over slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen. Het voorschrift is dus dat benzodiazepinen het beste in lage doseringen als angstdempend middel kunnen worden toegepast, en niet in hoge doseringen omdat ze dan versuffen. De meeste mensen denken dat benzodiazepinen als slaapmiddel werken omdat men er suf van wordt. Dat zou inhouden dat er dan wel hoge(re) doseringen nodig zijn, maar dit is een misverstand. Veel slaapproblemen hangen samen met angst en stress. Een benzodiazepine kan zulke slaapproblemen verminderen dankzij het angstdempende effect. Eigenlijk doen angstwerende middelen en slaapmiddelen dus precies hetzelfde.

Verschillen tussen slaap- en kalmeringsmiddelen

Benzodiazepinen helpen niet goed bij slaapproblemen die niet dor angst en stress zijn veroorzaakt, zoals slaapwandelen, nachtmerries, slaapproblemen bij patiënten met depressies of psychosen, slaapproblemen door pijn, door ademhalingsproblemen (apneu) of in samenhang met allerlei andere ziekten (onder andere astma, reuma, hart- en vaatziekten).

Benzodiazepinen helpen ook niet goed als mensen vinden dat ze te weinig slapen, terwijl dat niet echt zo is. Dat komt bijvoorbeeld veel voor bij ouderen, die om tien uur gaan slapen en dan klagen dat ze om vier of vijf uur ’s ochtends wakker worden. Ze hebben dan echter zes à zeven uur slaap gehad, wat normaal is voor hun leeftijd.

In al deze gevallen helpen benzodiazepinen niet als slaapmiddel. Bovendien ligt het gevaar op de loer dat men zelf de dosering verhoogt in de hoop dat de slaap alsnog komt. Soms lijkt dat ook wel zo door de sufheid die hogere doseringen veroorzaken. Maar feitelijk is men dan een tijdje min of meer buiten bewustzijn zonder goed te slapen. Dat is te merken aan het feit dan men de volgende dag helemaal niet zo uitgerust en energiek is.

Er is dus eigenlijk geen belangrijk verschil is tussen slaapmiddelen en angstwerende middelen. Het is meestal dan ook niet zinvol een slaapmiddel voor de nacht te gebruiken en een anxiolyticum voor overdag, omdat dan het risico bestaat dat men te veel gebruikt. Het gebruik van twee lage doseringen benzodiazepinen is namelijk al gauw hetzelfde als het gebruik van één hoge dosering.
Wel is er onderling verschil tussen benzodiazepinen in snelheid en duur van het effect. Het ene middel is handiger als slaapmiddel en het andere handiger als angstwerend middel.